Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Woning huren

sleutelbos

U kunt er voor kiezen om een woning te huren in plaats van te kopen. Huren heeft zowel voordelen als nadelen ten opzichte van kopen. U moet goed overwegen welke optie het beste bij uw situatie past.

Voordelen van huren

 • U betaalt alleen de huur en bent van de woning af zodra u de huur opgezegd heeft.
 • Geen onderhoudskosten. De verhuurder draagt de kosten voor het groot onderhoud en reparaties. Kleine dingen moet u vaak zelf regelen.
 • U hoeft maar een deel van de verzekeringen en belastingen te betalen.
 • U kunt de huur binnen korte termijn opzeggen. Meestal binnen een maand.
 • De verhuurder kan niet zomaar het huurcontract opzeggen; u heeft huurbescherming.
 • Mogelijk komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Kijk hiervoor op Toeslagen.nl.

Nadelen van huren

 • De woning is geen eigen bezit.
 • Meestal gaat ieder jaar de huurprijs omhoog.
 • Wanneer u een woning gaat huren, krijgt u vaak te maken met eenmalige kosten.
 • U mag niet verbouwen, of onder voorwaarden. Particuliere verhuurders willen meestal niet dat u iets aan de woning verandert. Huurt u een woning bij een woningcorporatie, dan kunt u onder voorwaarden vaak wel verbouwen.
 • Vaak moet u het huis in de oorspronkelijke staat achterlaten als u de huur opzegt.

Een huurwoning vinden

U kunt een particuliere woning huren of een woning van een woningcorporatie. Op Huurwoningen.nl vindt u woningen aangeboden door particuliere verhuurders en makelaars. Kijk voor beschikbare huurwoningen van een woningcorporatie in de omgeving op: Thuisindeachterhoek.nl. Ook kunt u direct kijken op de websites van de woningcorporaties in Oost Gelre Prowonen en De Woonplaats.

Huurcontract

In een huurcontract staan de afspraken die u met de verhuurder heeft gemaakt aan het begin van een huurperiode.

Servicekosten en kosten voor nutsvoorzieningen (gas, water, elektriciteit, etc.)

Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur van een woning komen. Bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, tuinonderhoud, stoffering en meubilering en huismeester. Kosten voor nutsvoorzieningen zijn de kosten voor gas, water en elektriciteit waarvoor de huurder een eigen meter heeft. Van beide soorten kosten ontvangt u als huurder jaarlijks een overzicht.

Aangepaste woningen en seniorenwoningen

Een aangepaste woning is een woning voor mensen met een (lichamelijke) beperking. Aanpassingen kunnen bijvoorbeeld een traplift, drempelverlaging of extra brede deuren zijn.
Seniorenwoningen vallen ook onder aangepaste woningen. Met een urgentieverklaring komt u met voorrang in aanmerking voor een aangepaste woning. Een urgentieverklaring kunt u aanvragen bij woningcorporatie Prowonen (Lichtenvoorde e.o.). Bij woningcorporatie De Woonplaats (Groenlo e.o.) kunt u geen urgentieverklaring meer aanvragen.

Lees meer over wat u zelf kunt doen om je woning aan te passen in de artikelen Zelfstandig thuis blijven wonen en Zelfstandig wonen met een beperking.


Terug
naar boven