Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Veilige woonomgeving extra belangrijk bij dementie

Vrouwen aan het koken met op achtergrond vrouw met rollator aan tafel

Voor iemand met dementie is een veilige woonomgeving extra belangrijk. Met relatief eenvoudige aanpassingen kunt u de woning veiliger en comfortabeler (laten) maken.

Voor mensen met dementie is een herkenbare woonomgeving van groot belang. Het ondersteunt het zelfvertrouwen waardoor iemand langer zijn onafhankelijkheid kan behouden.

Praktische tips

 • Laat meubels zoveel mogelijk op dezelfde plaats staan.
 • Zorg voor een vaste indeling van bijvoorbeeld de keukenkastjes.
 • Breng contrasten aan, bijvoorbeeld een zwarte wc-bril, markeer lichtknoppen en verf de trapleuning in een contrasterende kleur.

Tref voorzorgsmaatregelen

Iemand met dementie kan minder goed beoordelen of iets gevaarlijk is. Meestal is het onmogelijk om iemand continu in de gaten te houden. U kunt wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Voorkom vallen
  Kijk het huis na op zaken die een val kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld losse kleden, gladde vloeren en snoeren op de grond. Zet dingen die iemand dagelijks gebruikt binnen handbereik. Voorkom dat iemand op een trapje of stoel moet klimmen om ze te pakken.
 • Geef houvast
  Breng aan weerszijden van de trap leuningen aan. Plaats handgrepen bij de wc en bij het bad en/of de douche.
 • Zorg voor een goede verlichting
  In de slaapkamer, de keuken, badkamer, wc, op de trap en overloop is goede verlichting ’s nachts belangrijk. Laat een lampje branden in de slaapkamer en op de gang als iemand de neiging heeft ’s nachts op te staan.
 • Gevaarlijke zaken achter slot
  Berg medicijnen, schoonmaakmiddelen en dergelijke op achter slot. Berg scherpe messen en apparaten op als iemand daar niet veilig mee kan omgaan.
 • Deugdelijke verwarming
  Gaskachels en elektrische kachels kunnen voor iemand met dementie een gevaar vormen. Gebruik geen elektrisch kacheltje in de badkamer. Informeer bij het energiebedrijf naar mogelijkheden om de gaskachel te beveiligen.

Electrocars

Even naar de inloopvoorziening of een afspraak bij de huisarts. De chauffeurs van Careaz en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé  brengen mensen die minder mobiel zijn naar allerlei bezoekjes. Dit helpt sociale contacten te behouden. Kijk voor meer informatie op de pagina Electrocars in Oost Gelre.

Gratis advies

De vrijwillige woonconsulenten geven gratis en vrijblijvend advies over hoe u de woning veilig en comfortabel kunt maken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze ouderenadviseur: Ilse van de Kamp, tel. (0544) 39 35 69 of e-mail: i.vandekamp@oostgelre.nl.

Meer tips en informatie

Deze en meer tips en informatie leest u in de Wegwijzer Dementie (pdf). Deze folder is bedoeld om inwoners met beginnende dementie en hun naasten op weg te helpen. U vindt de wegwijzer op onze website www.sameninoostgelre.nl of u kunt hem afhalen op het gemeentehuis. U kunt voor advies ook contact opnemen met het Wmo-loket, via telefoonnummer (0544) 39 36 16 of e-mail: wmoloket@oostgelre.nl.


Terug
naar boven