Stel je vraag aan het Sociaal Team
Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.
Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.
Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.
Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.
sociaalteam@oostgelre.nl
Mantelzorgwoning

U zorgt voor een familielid en die zorg gaat steeds moeilijker omdat deze persoon te ver weg woont. Misschien is een mantelzorgwoning dan een oplossing. Van een mantelzorgwoning spreken we als een zorgvrager dichtbij een mantelzorger gaat wonen (en andersom) in een tijdelijke woning.
Wat zijn de mogelijkheden voor een mantelzorgwoning in Oost Gelre?
- Aanpassen bestaand bouwwerk bij uw woning. U mag een bestaand bouwwerk bij uw woning zo aanpassen dat iemand erin kan wonen. U kunt bijvoorbeeld een schuur of berging bij uw woning verbouwen door er een slaapkamer, keuken, badkamer en wc in te plaatsen.
- Plaatsen nieuwe mantelzorgwoning. U mag ook een nieuwe mantelzorgwoning in uw achtertuin bouwen of laten plaatsen. Plaatst u een losse mantelzorgunit dan moet deze helemaal of in delen verplaatsbaar zijn. De unit mag niet groter zijn dan 100 m2.
Voorwaarden voor een mantelzorgwoning
Om een mantelzorgwoning te realiseren moet worden voldaan aan deze voorwaarden:
- U moet kunnen aantonen dat u mantelzorger bent. Hiervoor hebt u een mantelzorgindicatie nodig. Die krijgt u via het Sociaal Team van de gemeente. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat dichtbij de zorgvrager wonen belangrijk is voor het geven van de mantelzorg.
- De mantelzorgwoning moet voldoen aan de voorwaarden voor bouwwerken uit het bestemmingsplan van de gemeente.
- De mantelzorgwoning moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.
- Als de mantelzorg niet meer nodig is, dan mag de mantelzorgwoning niet meer bewoond worden. U haalt alle voorzieningen uit de woning weg. Dus u verwijdert de keuken, badkamer, wc, enzovoort. Is er een nieuwe mantelzorgwoning geplaatst? Dan moet u deze in zijn geheel verwijderen.
Het Sociaal Team kan u meer vertellen over deze voorwaarden.
Toestemming van de gemeente
Voordat u aan de slag gaat met het aanpassen, bouwen of laten plaatsen van de mantelzorgwoning meldt u zich bij het Sociaal Team van de gemeente. U hebt toestemming nodig van de gemeente om de mantelzorgwoning te realiseren.
Lokale informatie
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Hierover kunt u meer lezen in onze beleidsnotitie ‘Mantelzorgwoningen Oost Gelre’.
Misschien vindt u dit ook interessant:
Mantelzorg
Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner, kind, familielid of vriend? Krijgt u hiervoor niet betaald? En doet u dit niet vanuit een vrijwilligersorganisatie? Dan bent u mantelzorger. Op deze pagina staat zo veel mogelijk praktische informatie om al uw vragen rondom mantelzorg te beantwoorden.
Zelfstandig thuis blijven wonen
Als u zelfstandig wilt blijven wonen is het belangrijk dat u goed nadenkt over uw woonomgeving. De kans op vallen moet zo klein mogelijk zijn en de woning moet toegankelijk zijn voor hulpmiddelen. Met de juiste aanpassingen en technieken wordt uw huis veiliger en kunt u er fijner wonen.
Vrijwillige ouderenadviseurs
Wanneer u behoefte heeft aan informatie, advies en ondersteuning over wonen, zorg, financiën en andere (welzijns)diensten kunt u terecht bij een vrijwillige ouderenadviseur. De ouderenadviseur bekijkt samen met u welke diensten nodig of wenselijk zijn om zelfstandig te kunnen blijven wonen.