Hulp en ondersteuning bij dementie

Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept. Maakt u zich zorgen? Blijf er niet mee rondlopen. Maak een afspraak met uw huisarts. Met uw huisarts kunt u vragen en twijfels bespreken over geheugenproblemen van uzelf of uw naaste. De huisarts kan onderzoek doen en een diagnose stellen of u doorverwijzen naar de geriater voor verder onderzoek. Ook kunt u de huisarts of wijkverpleegkundige vragen om persoonlijke begeleiding in gang te zetten.

Mantelzorgconsulent

Zorgt u voor iemand met dementie? Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u terecht bij mantelzorgconsulent Ingrid te Winkel van het Sociaal Team Oost Gelre. Samen met u kijkt zij wat nodig is om de zorg goed vol te kunnen blijven houden. U kunt via het Sociaal Team een afspraak maken met haar.

Handen die elkaar vasthouden, troosten

Cursus ‘Omgaan met dementie’

Tijdens deze cursus krijgt u veel informatie over de ziekte en het verloop daarvan. Daarnaast krijgt u praktische tips en handvatten, toegespitst op uw persoonlijke situatie. Ook de mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen geeft steun. Zo krijgt u meer grip op de situatie en kunt u nog beter voor uw naaste zorgen. De cursus ‘Omgaan met dementie’ bestaat uit vier bijeenkomsten van ongeveer twee uur. Deelname is gratis. Bel voor meer informatie met het Sociaal Team.

Gespreksgroep voor partners

Voor mensen met een partner met dementie verandert er gaandeweg veel door het ziekteproces van je partner. Soms is het prettig om hier met anderen over te kunnen praten. Zeker ook wanneer die ander aan een half woord genoeg heeft om te begrijpen wat je bedoelt en hoe je je kunt voelen. Maar niet altijd heb je daarvoor mensen in je eigen omgeving. Of wil je hen daar niet mee belasten. In Oost Gelre zijn er maandelijks bijeenkomsten voor een partnergespreksgroep. Per groep nemen maximaal 8 mensen deel, onder begeleiding van een gespreksleider  De gespreksonderwerpen die aan bod komen, worden mede bepaald door de deelnemers zelf. Deelname is gratis. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met het Sociaal Team.

Lukt zelfstandig wonen of reizen niet meer?

Neem dan contact op met het Sociaal Team. Zij gaan met u in gesprek en adviseren over bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of dagopvang. Ook kunt u terecht bij één van de speciaal opgeleide vrijwillige woonconsulenten. Zij kunnen u advies geven over woningaanpassingen, zodat u uiteindelijk langer zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Hier kunt u ook terecht

DementieLijn
Voor hulp, advies of een luisterend oor kunt u de Dementielijn bellen. De vrijwilligers aan de telefoon zijn (ervarings)deskundigen. U kunt gratis bellen naar (0800) 50 88, iedere dag tussen 9.00 en 23.00 uur.

Alzeimer Trefpunt Lichtenvoorde 
Het Alzheimer Trefpunt is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, kinderen, vrienden, hulpverleners en andere belangstellenden. Iedere vierde woensdag van de maand bij Den Diek in Lichtenvoorde.

Samen Dementievriendelijk
Vergroot uw kennis over dementie en leer omgaan met mensen met dementie.

Dorpskamer Lichtenvoorde
Bent u wel eens eenzaam of wordt uw sociale omgeving steeds kleiner? Dan kan het fijn zijn om mensen te ontmoeten. Misschien kunt u hulp of advies gebruiken nu u ouder wordt, omdat u merkt dat u vergeetachtig wordt. Naast een kopje koffie of thee bieden wij u een luisterend oor. Ook is het mogelijk om aan activiteiten mee te doen.

Stadskamer Groenlo
Bent u wel eens eenzaam of wordt uw sociale omgeving steeds kleiner? Dan kan het fijn zijn om mensen te ontmoeten. Misschien kunt u hulp of advies gebruiken nu u ouder wordt, omdat u merkt dat u vergeetachtig wordt. Naast een kopje koffie of thee bieden wij u een luisterend oor. Ook is het mogelijk om aan activiteiten mee te doen.

Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek
Bij de Helpdesk Kwetsbare ouderen kunt u terecht met al uw vragen over dementie en passende zorg in de regio. U kunt bellen naar (085) 48 57 580.

Alzheimer Nederland
Voor hulp en advies.

Dementie.nl
Tips en informatie over leven met dementie. Deel uw eigen ervaringen, lees verhalen en stel vragen aan deskundigen en lotgenoten.