Vrijwilligerswerk door jongeren

Jongere helpt senior met computer

Steeds meer jongeren doen vrijwilligerswerk. Ze willen bijvoorbeeld graag mensen helpen. Of ze willen zich alvast oriënteren op een toekomstige baan.

Maatschappelijke stage

Op sommige middelbare scholen kunnen jongeren deelnemen aan een maatschappelijke stage. Ze lopen bijvoorbeeld stage als vrijwilliger bij een instelling voor mensen met een beperking of ze lopen stage bij een sportinstelling. Jongeren leren zo iets te doen voor de maatschappij. En ze leren dat vrijwilligerswerk leuk is. De maatschappelijke stage is inmiddels niet meer verplicht. Maar veel scholen vinden het belangrijk eraan mee te blijven doen.

Studie

Bij sommige studies kijken ze naar het vrijwilligerswerk dat de toekomstige student heeft gedaan. Jongeren die bijvoorbeeld geneeskunde willen studeren komen bij sommige universiteiten alleen door de selectie als ze laten zien dat ze veel affiniteit met het doktersvak hebben. Ze kiezen ervoor na schooltijd als vrijwilliger bij een huisarts te werken of als vrijwilliger te helpen in een ziekenhuis of verpleeghuis. Zo laten ze zien dat ze gemotiveerd zijn voor de studie. Daarnaast is het een goede manier om erachter te komen of het beroep wel echt geschikt is.

Test

Jongeren die willen weten of vrijwilligerswerk iets voor ze is kunnen een test doen op vrijwilligerswerk.nl.

Vrijwilligersorganisaties gericht op jongeren

Deze vrijwilligersorganisaties zijn gericht op jongeren:


Terug
naar boven