Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Pesten onder volwassenen

Twee mannen tegenover elkaar

Pesten is iets wat kinderen doen, wordt vaak gedacht. Wat vergeten wordt, is dat pesten ook voorkomt onder volwassenen. Dit komt meestal omdat de één zich beter voelt of wil voelen dan de ander, bijvoorbeeld op het werk.

Pesten of geinen

Een grapje hier en daar moet kunnen, zolang de humor van twee kanten komt. Pesten is altijd tegen dezelfde persoon gericht. Pesten is kwetsend, een geintje is dat in principe nooit.

Pesten op het werk

Pesten bij volwassenen komt het meeste voor op de werkvloer. Vooral op plekken waar mensen veel met elkaar samenwerken. Het pesten uit zich bijvoorbeeld in constant dezelfde persoon afkraken of bewust van zijn werkzaamheden afhouden. Ook kan het zo zijn dat constant dezelfde persoon de fouten op zich afgeschoven krijgt. Daarnaast kan er gepest worden via de e-mail of chat.

Van pesten naar discrimineren

Soms valt het pesten te plaatsen onder discriminatie. Het pesten komt dan voort uit de verschillen tussen mensen. Iemand wordt bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor een lunch omdat hij/zij een ander geloof heeft. Discrimineren is verboden. In de wetgeving staat dat mensen niet ongelijk behandeld mogen worden vanwege persoonskenmerken die er niet toe doen. Lees het artikel ‘Discriminatie’ voor meer informatie over wat u kunt doen tegen discriminatie.

Wat kan ik doen tegen pesten?

Wanneer u gepest wordt of u merkt dat iemand anders gepest wordt dan kunt u hier wat tegen doen. Spreek de pester op zijn/haar gedrag aan en laat merken dat u het afkeurt. Ziet u dit niet zitten? Ga dan met een leidinggevende of vertrouwenspersoon praten. Als u er op uw werk niet uitkomt, kunt u bij een aantal organisaties terecht voor meer informatie en hulp omtrent pesten. Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt u meer informatie. Neem contact op met het Juridisch Loket voor informatie over rechtshulp bij dit soort problemen.


Terug
naar boven