Prettig en veilig vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk voor elkaar doen is geweldig. Maar soms kan het fout gaan. Bijvoorbeeld als er iets kapot gaat, kwijtraakt of als u ruzie krijgt. En heel af en toe kan iemand een verkeerde bedoeling hebben. Lees hier hoe u prettig en veilig vrijwilligerswerk kunt doen.
Vrijwilligerswerk vragen
Als u via het vrijwilligersprikbord om hulp of ondersteuning vraagt, kan iedereen daar op reageren. Ook mensen die misbruik willen maken van uw hulpbehoefte.
Daarom is het belangrijk dat u altijd oplettend en kritisch bent als u gebruik maakt van iemands diensten.
- Spreek altijd eerst af voor een kennismaking.
- Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is geen bewijs van goed gedrag.
- Geef nooit iemand uw pincode, wachtwoorden of DigiD.
- Boodschappen: maak een boodschappenlijst, geef contant geld mee en vraag de kassabon.
- Word niet afhankelijk van uw vrijwilliger.
- Geef geen geld of dure cadeaus aan uw vrijwilliger.
Vrijwilligerswerk aanbieden
Met vrijwilligerswerk doet u iets goeds voor de samenleving. Maar vrijwilligerswerk is ook een verantwoordelijkheid richting degene die uw hulp nodig heeft. Het is belangrijk dat degene die u helpt op u kan vertrouwen. Daarom moet u zich goed gedragen. Andersom moet u zelf ook een goed gevoel hebben bij degene die u helpt.
- Spreek altijd eerst af voor een kennismaking.
- Ook iemand die om hulp vraagt kan een bijbedoeling hebben.
- Vraag om een terugkijk-moment.
- Geld en administratie.
- Neem geen geld of (dure) cadeaus aan.
- Denk aan uzelf.
Incidenten melden
Als er iets vervelends gebeurt, is het belangrijk om dit te melden. Als er een vereniging of organisatie betrokken is bij het vrijwilligerswerk, kunt u terecht bij de betreffende vereniging of organisatie. Als u vrijwilligerswerk voor iemand doet zonder betrokken organisatie of vereniging, dan kunt u terecht bij onze vrijwilligerscoördinator.
Heeft iemand uw persoonsgegevens (heeft) misbruikt? Lees op de website van de Rijksoverheid meer over identiteitsfraude. Daarnaast kun je terecht bij het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) voor advies en ondersteuning.