Terug naar de vorige pagina

Prettig en veilig vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk voor elkaar doen is geweldig. Maar soms kan het fout gaan. Bijvoorbeeld als er iets kapot gaat, kwijtraakt of als u ruzie krijgt. En heel af en toe kan iemand een verkeerde bedoeling hebben. Lees hier hoe u prettig en veilig vrijwilligerswerk kunt doen.

Vrijwilligerswerk vragen

Als u via het vrijwilligersprikbord om hulp of ondersteuning vraagt, kan iedereen daar op reageren. Ook mensen die misbruik willen maken van uw hulpbehoefte.
Daarom is het belangrijk dat u altijd oplettend en kritisch bent als u gebruik maakt van iemands diensten.

Vrijwilligerswerk aanbieden

Met vrijwilligerswerk doet u iets goeds voor de samenleving. Maar vrijwilligerswerk is ook een verantwoordelijkheid richting degene die uw hulp nodig heeft. Het is belangrijk dat degene die u helpt op u kan vertrouwen. Daarom moet u zich goed gedragen. Andersom moet u zelf ook een goed gevoel hebben bij degene die u helpt.

Incidenten melden

Als er iets vervelends gebeurt, is het belangrijk om dit te melden. Als er een vereniging of organisatie betrokken is bij het vrijwilligerswerk, kunt u terecht bij de betreffende vereniging of organisatie.  Als u vrijwilligerswerk voor iemand doet zonder betrokken organisatie of vereniging, dan kunt u terecht bij onze vrijwilligerscoördinator.

Heeft iemand uw persoonsgegevens (heeft) misbruikt? Lees op de website van de Rijksoverheid meer over identiteitsfraude. Daarnaast kun je terecht bij het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) voor advies en ondersteuning.


Terug
naar boven