Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Dyslexie

Kind kijkt in schoolschrift

Dyslexie betekent letterlijk: niet goed kunnen lezen. Een dyslectisch kind heeft niet alleen moeite met lezen, maar ook met spellen, schrijven, de rekentafels en rijtjes uit het hoofd leren. Dat komt omdat kinderen met dyslexie problemen hebben met automatiseren. Ze moeten bij alles wat ze doen heel goed nadenken, niets gaat automatisch.

  • Kinderen met dyslexie onthouden niet dat bepaalde letters bij bepaalde klanken horen. Kipen klinkt voor hen als kippen en duer als deur.
  • Ze hebben ook problemen met klanken die je op verschillende manieren kunt schrijven (ei en ij, ou en au).
  • De s schrijven ze vaak in spiegelschrift.
  • Ze maken vaak verdubbelingsfouten (oogen in plaats van ogen en or in plaats van oor).
  • Bij het lezen herkennen ze de woorden niet.

Dyslexie en intelligentie en erfelijkheid

Dyslexie staat los van intelligentie. Uw kind is dus niet dommer of slimmer dan een kind zonder dyslexie. Vaak is dyslexie erfelijk. Een van de ouders heeft het bijvoorbeeld ook.

Remedial teaching

Op school krijgt uw kind extra hulp bij het leren. Dat heet remedial teaching (RT). RT betekent letterlijk: leraar die verbetert. Soms is nog meer hulp nodig. Dan kunt u uw kind aanmelden voor dyslexiezorg buiten de school. U kunt de RT’er vragen bij wie u het beste terecht kunt. Dat is meestal een psycholoog of orthopedagoog. Maar u moet erop rekenen dat dyslexie nooit overgaat.

Hulpmiddelen

Sommige kinderen hebben speciale hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld een daisyspeler. Kijk op de site lexima.nl voor nog andere hulpmiddelen.

Dyslexieverklaring

U kunt bij een erkende dyslexiedeskundige laten vaststellen of uw kind dyslexie heeft. Kinderen met de diagnose dyslexie krijgen een dyslexieverklaring. Daarmee kan uw kind op school bijvoorbeeld extra tijd krijgen voor het maken van een toets. In het dyslexieprotocol van de school kunt u lezen hoe de school omgaat met dyslectische kinderen.

Vergoeding

Dyslexiezorg valt onder de Jeugdwet. Gemeenten betalen voor kinderen van 7 tot 13 jaar met heel ernstige dyslexie het dyslexieonderzoek en de -behandeling. Maar er moet eerst vaststaan dat de RT niet heeft geholpen. Hulpmiddelen krijgt u soms vergoed door uw zorgverzekeraar. Kijk in de polisvoorwaarden.

Meer informatie

Meer informatie over dyslexie krijgt u bij Balans.nl.


Terug
naar boven