Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Dyscalculie

close-up van telraam

Dyscalculie betekent letterlijk: niet goed kunnen rekenen. Kinderen met dyscalculie hebben geen gevoel voor getallen. Ze hebben ernstige moeite met de regels van het rekenen. Ook na veel oefenen lukt het ze niet een som goed uit te rekenen.

Hoe herkent u dyscalculie?

Kinderen met dyscalculie:

  • tellen nog heel lang op hun vingers;
  • hebben moeite met sommetjes met getallen boven de 10 (11 – 3; 19 + 4);
  • begrijpen de basiskennis van het rekenen niet (15 + 3 is gebaseerd op 5 + 3);
  • begrijpen de stapsgewijze aanpak van het rekenen niet (20 – 13 = 20 – 10 – 3);
  • zien de plaats van een getal op de getallenlijn niet voor zich;
  • draaien cijfers vaak om;
  • kunnen niet schatten.

Dyscalculie en intelligentie en erfelijkheid

Dyscalculie staat los van intelligentie. Uw kind is dus niet dommer of slimmer dan een kind zonder dyscalculie. Vaak is dyscalculie erfelijk. In de familie hebben vaak meer mensen dyscalculie.

Remedial teaching

Op school krijgt uw kind extra hulp bij het leren. Dat heet remedial teaching (RT). RT betekent letterlijk: leraar die verbetert. Helpt RT bij een slechte rekenaar niet dan kan er sprake zijn van dyscalculie.

Dyscalculieverklaring

Om erachter te komen of uw kind dyscalculie heeft, is een uitgebreid onderzoek door een dyscalculiedeskundige nodig. De school van uw kind kan u aan een betrouwbaar adres helpen. Uw kind kan van de dyscalculiedeskundige een dyscalculieverklaring krijgen. Daarmee kan uw kind op school bijvoorbeeld extra tijd krijgen voor het maken van een toets. In het dyscalculieprotocol van de school kunt u lezen hoe de school omgaat met kinderen met dyscalculie.

Let op: Voor kinderen met een dyscalculieverklaring behoren niet alle vervolgopleidingen of beroepen meer tot de mogelijkheden.

Vergoeding

De gemeente vergoedt de kosten voor dyscalculieonderzoek- en behandeling niet. Ook de zorgverzekering vergoedt de kosten niet.

Meer informatie

Meer informatie over dyscalculie krijgt u bij Balans.nl.


Terug
naar boven