Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Elke werkdag van 9.00 – 12.30 uur

Op afspraak
Maandag t/m donderdag
9.00 – 17.00 uur

Vrijdag
9.00 – 16.00 uur

Vrije inloop
Gemeentehuis Lichtenvoorde
Donderdagmiddag 13.00 – 17.00 uur


sociaalteam@oostgelre.nl

Het effect van een vechtscheiding op kinderen

stripje met 2 kindjes. Vraag: Wie heeft het meest ingeleverd na de vechtscheiding, je vader of je moeder. Antwoord: Ik

Per jaar krijgen ongeveer 70.000 kinderen in Nederland te maken met een echtscheiding van hun ouders. Een deel daarvan, ongeveer 20 procent, belandt in een vechtscheiding.

Wat is een vechtscheiding?

Bij een vechtscheiding kunnen ouders niet meer in goed overleg afspraken maken over bijvoorbeeld bezoekregelingen, financiën en vakanties. Ze zijn boos op elkaar. Daardoor verliezen ze de belangen van de kinderen uit het oog.

Ouders kunnen elkaar soms ook schade toebrengen. Denk hierbij aan schelden, elkaar zwartmaken, het weghouden van de kinderen en zelfs fysiek geweld gebruiken.

Kinderen zijn altijd de dupe. Ouders betrekken vaak hun kinderen bij de ruzies. De kinderen worden dan gedwongen om partij te kiezen. Omdat kinderen loyaal zijn aan beide ouders, ontstaat er een loyaliteitsconflict.

Welk effect heeft een vechtscheiding op kinderen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen van ouders in een vechtscheiding vaak problemen krijgen. Ze presteren slechter op school, bereiken een lager opleidingsniveau en hebben later minder inkomen.

Deze kinderen krijgen sneller psychosomatische klachten en zijn depressiever. Ook hebben ze meer moeite met sociale relaties en kunnen agressief en boos worden. Bij kleine kinderen zie je een terugval in zindelijkheid. Ook maken ze  ruzie met leeftijdsgenootjes.

Deze kinderen leren niet hoe ze om moeten gaan met ruzies. Ze leren van hun ouders dat ruzie gevaarlijk en niet op te lossen is. Bij kinderen van gescheiden ouders valt de vanzelfsprekendheid weg dat beide ouders er voor hen zijn. Vaak zie je bij deze kinderen een vorm van verlatingsangst.

Veel kinderen maken zich ook zorgen over hun ouders. Ze verliezen het recht om kind te kunnen zijn. Hierdoor komt hun eigen ontwikkeling in gevaar.

Begeleiding van kinderen

Constante ruzie tussen ouders dwingt kinderen op hun hoede te zijn. Ze kunnen nooit vrijuit spreken over de andere ouder uit angst het wankele evenwicht te verstoren. Kinderen trekken zich daardoor sneller terug.

Kinderen kunnen zich ook schuldig voelen over de scheiding. Vooral het oudste kind denkt snel dat hij iets fout heeft gedaan waardoor hun ouders ruzie hebben. Daardoor voelt hij zich vaak verantwoordelijk voor de scheiding.


Terug
naar boven