Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Elke werkdag van 9.00 – 12.30 uur

Op afspraak
Maandag t/m donderdag
9.00 – 17.00 uur

Vrijdag
9.00 – 16.00 uur

Vrije inloop
Gemeentehuis Lichtenvoorde
Donderdagmiddag 13.00 – 17.00 uur


sociaalteam@oostgelre.nl

Huiselijk geweld

vuist op tafel

Een beetje ruzie thuis af en toe is normaal. Maar er zijn grenzen. Ruzie kan overgaan in huiselijk geweld. Dat kan lichamelijk geweld zijn, maar ook psychisch of seksueel. Het kan zijn dat uzelf wordt mishandeld, of een familielid of iemand anders in uw omgeving. De dader kan bijvoorbeeld uw partner of ex-partner zijn, een gezinslid, familielid of huisgenoot. Het is belangrijk dat u erover praat, óók als u twijfelt of de situatie wel erg genoeg is. Zo kan er iets aan de situatie gedaan worden.

U hebt zelf te maken met huiselijk geweld

U wordt zelf mishandeld of u ziet dat iemand binnen uw gezin wordt mishandeld. De dader is iemand die u goed kent. Dit maakt het moeilijk om hulp te zoeken. Maar: het geweld houdt niet vanzelf op. Het is daarom belangrijk dat u hulp zoekt. Praat erover met iemand die u vertrouwt. Die kan u misschien ook helpen om professionele hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij Veilig Thuis. Bel bij directe nood het landelijke alarmnummer: 112.

U vermoedt mishandeling bij iemand in uw omgeving

Denkt u dat er bij iemand die u kent iets mis is thuis? Ook als u het niet zeker weet: praat erover met iemand die u vertrouwt. Samen kunt u bespreken wat u hierna het beste kunt doen. Ook kunt u (anoniem) voor advies en hulp terecht bij Veilig Thuis. Bel bij directe nood het landelijke alarmnummer: 112.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is een landelijke organisatie voor advies en hulp bij huiselijk geweld en kindermishandeling. U kunt hier uw verhaal vertellen en vragen stellen. De hulpverlener van Veilig Thuis zet alles met u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft advies. Als u wilt, kunt u anoniem blijven. Bellen met Veilig Thuis is gratis en kan dag en nacht: 0800-2000. Of lees eerst meer op Veilig Thuis Noord Oost Gelderland.

Huisverbod en straf

Plegers van huiselijk geweld kunnen een huisverbod krijgen. Dit is bedoeld als een afkoelingsperiode. Alle betrokkenen krijgen in die periode hulp. Soms moet de dader ook voor de rechter komen: als het gaat om (ernstige) strafbare feiten, zoals lichamelijke en seksuele geweldpleging of bedreiging.


Terug
naar boven