Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Elke werkdag van 9.00 – 12.30 uur

Op afspraak
Maandag t/m donderdag
9.00 – 17.00 uur

Vrijdag
9.00 – 16.00 uur

Vrije inloop
Gemeentehuis Lichtenvoorde
Donderdagmiddag 13.00 – 17.00 uur

Den Papendiek, Groenlo
Dinsdagmorgen 10.30 – 12.30 uur


sociaalteam@oostgelre.nl

Gezond gewicht

Moeder en dochter zijn aan het praten tijdens het koken

Een gezond gewicht is belangrijk. U voelt zich prettiger en fitter. Ook kunt u beter bewegen, u raakt minder snel buiten adem en u loopt minder risico ziek te worden.

Hoe weet u of u een gezond gewicht hebt en niet te dun of te dik bent? Dat kunt u uitrekenen met de BMI, de Body Mass Index. De website van het Voedingscentrum heeft een BMI-meter. Daarmee bepaalt u zonder rekenwerk heel makkelijk uw BMI. Bij een BMI boven de 25 loopt u gezondheidsrisico’s. Iemand met een BMI van 30 of meer heeft overgewicht. Voor kinderen gelden andere getallen.

Maar de BMI zegt niet alles. Veel vet rond het middel is namelijk risicovoller dan vet op billen en heupen. Met een meetlint kunt u uw middelomtrek meten. Mannen met een middelomtrek van 102 cm of meer lopen veel risico. Vrouwen komen in de gevarenzone bij een middelomtrek van 88 cm of meer.

Overgewicht

Overgewicht wil zeggen dat u meer weegt dan gezond is. Overgewicht komt veel voor: 5 van de 10 volwassenen hebben overgewicht. Met overgewicht loopt u meer risico op ernstige ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsproblemen en bepaalde vormen van kanker. Het is dus verstandig om af te vallen als u overgewicht hebt. U doet dat door gezonder te gaan leven : minder eten en meer bewegen.

Op gewicht blijven

Hoe blijft u op gewicht als u eenmaal afgevallen bent? Dat doe u door gezond te blijven eten, veel te blijven bewegen en door uw gewicht goed in de gaten te houden. Als u op deze 3 dingen blijft letten kunt u er zeker van zijn dat u niet gaat jojoën met uw gewicht.

Gezond gewicht bij kinderen

De BMI-index kunt u ook gebruiken om te berekenen wat een gezond gewicht is voor uw kind.
Heeft uw kind overgewicht dan is het te zwaar en heeft het te veel lichaamsvet voor zijn lengte. Bij jonge kinderen wordt niet gekeken naar de middelomtrek. Dat gaat pas een rol spelen vanaf de leeftijd van ongeveer 20 jaar.

Ondergewicht

Ondergewicht wil zeggen dat u te weinig weegt voor uw lengte. Door ondergewicht kunnen gezondheidsproblemen ontstaan, zoals verminderde afweer tegen ziekten of lusteloosheid en moeheid. Ondergewicht is dus niet goed voor de gezondheid.
Ook ondergewicht is vast te stellen met de BMI-index. Heeft uw kind ondergewicht dan is het belangrijk om uit te zoeken of het wel goed eet. Ga bij een vermoeden van een eetstoornis altijd naar de huisarts.


Terug
naar boven