Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Schuldhulpverlening

vrouw en man kijken naar formulier

In Oost Gelre kan iedereen die (beginnende) schulden heeft terecht bij Schuldhulp Op Maat. Dit is een stichting die bestaat uit zo’n 30 vrijwilligers (schuldhulpmaatjes). De vrijwilligers komen bij mensen thuis om hen te helpen met financiële problemen. Jan Onnink en Gerard Bouwman zijn de coördinatoren van Schuldhulp Op Maat in Oost Gelre. “Wij komen bij de mensen thuis. Dat ervaren zij vaak als heel prettig. Mensen kunnen zich bij ons aanmelden, maar we krijgen ook aanmeldingen via maatschappelijk werk, woningbouwverenigingen of via familieleden.”

Inzicht krijgen

Voor mensen die (beginnende) schulden of financiële problemen hebben, is het belangrijk hulp te zoeken. Ook al is dat vaak lastig. Wij houden altijd eerst een intakegesprek de cliënt, zodat we weten wat er speelt. Een hele belangrijke stap daarna is inzicht te krijgen in de administratie en leren budgetteren. Soms is dat al voldoende om bepaalde problemen te kunnen oplossen.

Goed opgeleide vrijwilligers

Stichting Schuldhulp Op Maat beschikt over 30 vrijwilligers en 2 coördinatoren. Vrijwilligers die zich aanmelden worden goed opgeleid tot schuldhulpmaatje. Zo dienen ze te beschikken over financiële kennis en moeten ze een aantal examens afleggen. De hulp van een schuldhulpmaatje kan kort of lang duren, dat hangt helemaal af van de situatie. De ondersteuning van een schuldhulpmaatje is gratis. De gemeente geeft een subsidie aan de stichting.

Samenwerking

De stichting werkt nauw samen met andere organisaties zoals de Voedselbank, Kledingbank en Vluchtelingenwerk. “De samenwerking verloopt goed. We verzorgen samen met de mensen van Vincentius de intakes voor de Voedselbank. En we werken samen met de SOL (Stichting Ontwikkelingswerk Lichtenvoorde) en Vincentius om mensen wat extra’s te kunnen geven. Voor volwassenen kunnen maatjes een cadeaubon van € 50,- uitreiken, die besteed kan worden aan kleding en huisraad bij Vincentius Groenlo of SOL Lichtenvoorde. Met deze extraatjes kunnen we onze cliënten erg blij maken in financieel lastige tijden” vertelt Gerard.

Schuldhulpmaatje Jong van start

Stichting Schuldhulp Op Maat heeft ook 5 schuldhulpmaatjes, specifiek voor jongeren. “Jongeren moet je anders benaderen dan volwassenen. Het puberbrein zit anders in elkaar. Zij overzien vaak de problemen niet en denken te vaak ‘het zal wel loslopen’. Door heel motiverend met deze jongeren om te gaan, proberen we ze ‘binnen boord’ te houden.”

Zoek hulp!

Iedereen kan in financiële problemen komen. Gerard: “Of het nu is door ziekte, scheiding, verlies van een baan of overlijden van een partner, het kan ons allemaal overkomen. Het is belangrijk om op tijd hulp te vragen. Onze maatjes komen bij u thuis, en helpen u graag weer op de goede weg.”

Contactgegevens Schuldhulp Op Maat:

Gerard Bouwman (coördinator): 06 – 18 28 99 91
Jan Onnink: 06 – 25 22 05 24

Of mail naar schuldhulpmaatjegroenlo@live.nl. Meer informatie vindt u ook op Schuldhulpopmaat.nl.

Schuldhulp Op Maat staat ook in onze Sociale Kaart.


Terug
naar boven