Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Jongeren en schulden

meisje met hoofd in de handen

Steeds meer jongeren hebben schulden. Een mobieltje, kleding, even de stad in, uitgaan: het kost allemaal geld. Zak- en kleedgeld of studiefinanciering is niet altijd genoeg om alles van te betalen.
Misschien leen je af en toe wat geld van vrienden of familie. Dat is geen probleem als je weet dat je het snel weer terug kunt betalen. Het wordt wel een probleem als je elke keer geld moet lenen en steeds rood staat bij de bank. Schulden gaan vaak van kwaad tot erger: sommige jongeren hebben voor duizenden euro’s schuld!

Handige tips

Het beste is het natuurlijk om geen schulden te maken. Maar hoe doe je dat? Misschien heb je wat aan deze tips:

  • Laat je niet gek maken door reclames en hypes.
  • Koop niet op afbetaling en ga niet in op aanbiedingen ‘nu kopen, straks betalen’: je betaalt dan heel veel rente.
  • Probeer te sparen.
  • Zorg dat je niet rood kunt staan bij de bank.
  • Bestel je iets op internet? Betaal direct bij de bestelling.

Grote gevolgen

Realiseer je ook dat schulden grote gevolgen kunnen hebben, nu en later. Schulden kunnen veel stress opleveren en vriendschappen kapot maken. En als je veel schulden hebt is het later bijvoorbeeld moeilijk om een huis te kopen.

Heb je al schulden?

Heb je al schulden? Begin dan eens om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Dan weet je waar je je geld aan uitgeeft en waar je op kunt bezuinigen. Zoek een bijbaantje als dat kan. En praat erover met anderen, bijvoorbeeld je ouders, vrienden of mentor op school. Kom je er zelf niet uit? Bij de gemeente werken mensen die je kunnen helpen: schuldhulpverleners. Vraag ze om hulp.

Meer informatie?

scholieren.nibud.nl is een website voor jongeren met veel informatie en tips over geld en schulden. Op zelfjeschuldenregelen.nl vind je informatie over hoe je je schulden kunt regelen.

Lokale informatie

Geef je steeds teveel geld uit? Of heb je schulden? Dan kun je in onze gemeente terecht bij Schuldhulpmaatje Groenlo (ook als je in een van de andere kernen woont!). Je krijgt dan een vrijwilliger (maatje) toegewezen die jou helpt. De hulp is gratis. Contact opnemen kan via schuldhulpmaatjegroenlo@live.nl.


Terug
naar boven