Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Jongeren en geld

jongens bij kluisjes

Omgaan met geld is voor veel jongeren lastig. Lange tijd hebben je ouders alles voor je betaald. Maar op een gegeven moment krijg je zak- en kleedgeld of studiefinanciering waarvan je moet zien rond te komen.

Leren omgaan met geld

Hoe doe je dat allemaal? Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel uitgeeft? Sommige jongeren zijn geboren financiële planners, maar de meesten moeten leren om met geld om te gaan.

Uit huis

Als je thuis woont heb je misschien niet zo veel uitgaven. Je geld gaat op aan kleding, uitgaan, mobiele telefoon, een scooter, en misschien kostgeld. Zodra je uit huis gaat, nemen je uitgaven toe. Je hebt geld nodig voor de huur, inrichting van je kamer of huis, boodschappen en zorgverzekering.

Vanaf je 18e zelf verantwoordelijk

Tot je 18e zijn je ouders nog voor je verantwoordelijk. Zij kunnen grote aankopen soms nog ongedaan maken en zijn aansprakelijk voor jouw schulden. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomsten en je uitgaven. Er verandert dan veel voor je op het gebied van geldzaken. Je moet dan bijvoorbeeld je zorgverzekering zelf regelen.

Tips

Op scholieren.nibud.nl vind je tips hoe je verstandig met je geld om kunt gaan. Zo zorg je ervoor dat je niet in de schulden raakt. Ook vind je er informatie over wat je kunt doen als je wel schulden hebt.

Lokale informatie

Geef je steeds teveel geld uit? Of heb je schulden? Dan kun je in onze gemeente terecht bij Schuldhulpmaatje Groenlo (ook als je in een van de andere kernen woont!). Je krijgt dan een vrijwilliger (maatje) toegewezen die jou helpt. De hulp is gratis.


Terug
naar boven