Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Geldzaken vanaf je 18e

jonge vrouw in stoel

Rond je 18e verandert er vaak veel. Je gaat misschien studeren en op kamers. Je vindt een baan en gaat werken. Of je gaat samenwonen met je vriend of vriendin.

Veranderingen op het gebied van geld

Ook op het gebied van geld verandert er van alles. Waar moet je aan denken?

  • Je moet op je 18e zelf een zorgverzekering afsluiten.
  • Je hebt een bankrekening nodig waarop je loon of studiefinanciering gestort kan worden.
  • Als je zelfstandig woont moet je zorgen dat je de huur op tijd betaalt. Denk ook aan andere vaste uitgaven (energierekening, verzekeringen enzovoort). Reserveer geld voor onverwachte uitgaven.
  • Heb je een (bij)baan? Dan moet je belastingaangifte doen. Maar vaak kun je je geld terugkrijgen. Kijk voor meer informatie op Belastingdienst.nl.

Meerderjarig

Op je 18e wordt je meerderjarig. Vanaf dat moment ben je ‘handelingsbekwaam’. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of voogd om een overeenkomst te sluiten. Je mag dus zelf grote aankopen doen en leningen afsluiten. Maar het betekent ook dat je zelf je schulden moet betalen: je bent zelf aansprakelijk.

Onderhoudsplichtig

Tot je 21e zijn je ouders nog wel ‘onderhoudsplichtig‘. Dat wil zeggen dat je ouders tot je 21e moeten (mee)betalen aan je hobby’s en studie.

NIBUD

Het NIBUD geeft voorlichting aan jongeren over omgaan met geld. Op de website van het NIBUD is een themapagina gewijd aan meerderjarig worden en financiën.


Terug
naar boven