Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Zorg in natura of een persoonsgebonden budget

Vrouw duwt andere vrouw in rolstoel

Zorg krijgen zonder dat u iets hoeft te regelen, dat kan nog steeds. Maar misschien vindt u het prettiger zelf de regie in handen te nemen. En er bestaat een derde mogelijkheid. Wat past het beste bij u?

Drie mogelijkheden

U kunt op drie manieren zorg krijgen:

  • U krijgt de zorg in natura . Dat betekent dat de zorg voor u geregeld en betaald wordt. U hoeft zelf niets te doen.
  • U krijgt een persoonsgebonden budget (pgb) voor de zorg die u nodig hebt. Dan gaat u zelf actief aan de slag. U regelt bijvoorbeeld een geschikte zorgverlener en u regelt met de Sociale Verzekeringsbank dat de zorgverlener betaald wordt.
  • Hebt u een indicatie voor de Wet op de langdurige zorg? Dan is een combinatie van zorg in natura en een pgb mogelijk.

Veel vrijheid met een pgb

Een pgb geeft veel vrijheid. U bepaalt zelf door wie u verzorgd wilt worden. U bepaalt ook zelf op welke dagen en op welke tijdstip u verzorgd wilt worden. Daar staat tegenover dat u wel alle zorg zelf moet regelen.

Maar voor zorg in natura hoeft u niets te regelen

Bij zorg in natura hoeft u niets zelf te regelen. Dat doet de zorgaanbieder voor u. De zorgaanbieder bepaalt ook wie wanneer, welke zorg komt leveren.

Zorg in natura of een pgb?

Vindt u het moeilijk om een keuze te maken tussen zorg in natura of een pgb? Dan kunt u de pgb-test doen op de website pgb-test.nl.

Pgb omzetten in zorg in natura

Hebt u een pgb maar vindt u al het geregel toch niet prettig? Of heeft u schulden? U kunt uw pgb altijd om laten zetten naar zorg in natura.

Meer informatie

Meer informatie over het verschil tussen het pgb en zorg in natura vindt u op de website pgb.nl en rijksoverheid.nl. Maar u kunt ook naar het Sociaal Team van uw gemeente.


Terug
naar boven