Stel je vraag aan het Sociaal Team

Heb je een vraag? Bel of mail ons! We helpen je graag.

(0544) 39 36 16

Het Sociaal Team is vanwege het coronavirus alleen bereikbaar via telefoon en e-mail. Dus geen afspraken op het gemeentehuis of huisbezoeken.

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur.

Een e-mail sturen kan altijd. Het Sociaal Team neemt zo snel mogelijk contact met je op.


sociaalteam@oostgelre.nl

Jonge mantelzorgers

Jongere helpt oudere vrouw

Jonge mantelzorgers zijn kinderen/jongeren tot 24 jaar die zorg verlenen aan een broer, zus, vader of moeder met een ziekte of beperking.

Grote gevolgen

Als kinderen langere tijd mantelzorger zijn dan kan dat grote invloed hebben op hun ontwikkeling. Ze leren om weinig aandacht voor zichzelf te vragen. Ze durven ook vaak niet met hun problemen naar hun ouders, want die hebben het al zo zwaar.

Ben jij een jonge mantelzorger? Vraag dan om hulp als je last krijgt van deze klachten:

  • stress;
  • slecht slapen;
  • depressieve gevoelens;
  • weinig zelfvertrouwen.

Tips voor jonge mantelzorgers

  • Praat met anderen over je situatie, ook als je dat moeilijk vindt. Je zult zien dat het helpt als je je zorgen kunt delen.
  • Vraag om hulp als het je te veel wordt. Andere mensen kunnen taken van je overnemen maar dan moeten ze wel weten dat ze nodig zijn.
  • Vertel op school dat je mantelzorger bent. Op school begrijpen ze dan beter waarom je soms je huiswerk niet hebt gedaan of niet hebt geleerd voor een proefwerk.
  • Zorg dat je leuke dingen blijft doen. Je hebt afleiding nodig, anders houd je het niet vol. Spreek dus af met vrienden.

Organisaties die ondersteuning bieden

Deze organisaties bieden ondersteuning:

Lokale informatie

Op deze speciale jongeren-website van VIT-hulp bij mantelzorg vind je meer informatie over en voor jonge mantelzorgers. En je kunt gratis terecht tijdens op het inloopspreekuur van de mantelzorgconsulent – bellen kan ook.

Bekijk het filmpje van Nadia (13 jaar), een jonge mantelzorger uit Groenlo.


Terug
naar boven