Terug naar de vorige pagina

13 oktober 2021

Oost Gelre en Winterswijk zijn Regenbooggemeente!

College van B&W OG hijst-de-vlag-voor Paarse Vrijdag 2019

Met het doorknippen van een roze lint en daarmee de feestelijke opening van 1 van de 3 regenboogzebrapaden in de gemeente, is Oost Gelre officieel Regenbooggemeente! Wethouder Jos Hoenderboom ging samen met Mary Miracle voorop over deze rotonde aan de Esstraat in Lichtenvoorde.

Tijdens een kleurrijke bijeenkomst bij de Koppelpaarden werd met diverse gasten stilgestaan bij wat het inhoudt om een Regenbooggemeente te zijn. Een gemeente die zich inzet voor de acceptatie, emancipatie, en veiligheid van LHBTI’+s in hun gemeente.

GSA Netwerk op Marianum

Ellen Kempff, docent en sectieleider levensbeschouwing, vertelde samen met leerling Charlotte, enthousiast over hoe het Marianum werkt aan een inclusieve school zijn: “Leerlingen met een LHBTI+ achtergrond moeten ook Trotse leerlingen kunnen zijn op onze school. We zijn dan ook blij dat we een school zijn met een Gay and lesbian alliance, een GSA Netwerk. Maar waar we naartoe moeten is naar een samenleving waarbij je niet meer uit de kast hoeft te komen omdat er geen kast meer is.”

Klankbordgroep denkt actief mee

De afgelopen maanden hebben een groep actieve inwoners, het onderwijs en verschillende organisaties uit Oost Gelre en Winterswijk, meegedacht over Regenbooggemeente worden. ‘Zichtbaar zijn’ stond daarbij centraal. Thessa Banning heeft een Achterhoekse Regenboogvlag ontworpen. En er is een speciale glossy samengesteld: Trots in de Achterhoek, met daarin een keur aan informatie en verhalen. Je leest bijvoorbeeld hoe je er als bedrijf, club of vrijwilligersorganisatie voor kunt zorgen dat ook jouw medewerkers en leden zich veilig en gelijkwaardig voelen.

Iedereen moet zich welkom en veilig voelen!

Wethouder Hoenderboom: “Zonder deze actieve groep inwoners waren we niet zover gekomen. We zijn er trots op dat we nu Regenbooggemeente zijn. Dat we nu al zoveel voor elkaar hebben gekregen en de zichtbaarheid is vergroot. Maar er blijft werk aan de winkel. Ook als gemeente moeten we nog aan de bak. Inwoners zo aanspreken dat ieder zich gezien voelt.” Ook organisaties in onze gemeente helpen daaraan mee. Ouderenorganisaties bijvoorbeeld geven aan dat ze op dit punt nog wat te doen hebben, maar dat ze deze handschoen graag oppakken. Wethouder Hoenderboom: “Want ook elke oudere, met welke geaardheid ook, moet zich welkom voelen en zichzelf kunnen zijn.” En hij vervolgt: “Waar we ook trots op zijn, is dat onze voetbalclubs zich aansluiten bij de landelijke actie ‘One Love’ en komend weekend met de speciale one love aanvoerdersbanden spelen.” En afsluitend: “We zijn er nog niet maar het is mooi dat het Regenbooggemeente zijn al zo veel binnen onze gemeenschap heeft losgemaakt.”

Meer informatie?

Kijk op sameninoostgelre.nl/regenbooggemeente. Daar vind je ook het speciale Regenboogmagazine. Voor vragen kun je mailen naar c.devries@oostgelre.nl.


Terug
naar boven