Terug naar de vorige pagina

11 oktober 2021

De sport- en cultuurcoaches op avontuur – deel 7

Rianne van Eijnatten in de bieb

‘Het gaat erom dat ieder kind leert houden van lezen’ – door Rabarbara

We treffen elkaar volledig coronaproof in de prachtige nieuwe, maar ontzettend lege bibliotheek van Lichtenvoorde op De Leest. Rianne van Eijnatten en ik nemen op ruime afstand plaats in een van de sfeervolle zithoekje. We betreuren het dat ik niet aan den lijve kan ondervinden wat zij in de praktijk doet. Samen met haar andere collega’s is zij bezig om basisschoolleerlingen aan het lezen te krijgen, digitaal lettervaardig te maken en kennis te laten maken met creatieve technologie.

Leesmediacoach

“Wij zijn sport- en cultuurcoaches die onszelf een andere naam hebben gegeven,” vertelt Rianne. “Binnen de bibliotheek is onze functietitel leesmediacoach. Van een groepje van zes enthousiaste collega’s ben ik het gezicht dat ermee naar buiten treedt. We leren de kinderen meer dan alleen lezen. Bijvoorbeeld ook om zichzelf digitaal te presenteren of om te gaan met online pesten. Daarnaast hebben we een BiebLab waarbij ze leren programmeren. Dat programmeren van kleine robots koppelen

we aan het vertellen van verhalen; we zijn niet voor niets een bibliotheek. De robot laten we dan een weg afleggen door het bos waar hij dieren ontmoet met wie hij avonturen beleeft. Zo slaan we twee vliegen in een klap: technische vaardigheden bijbrengen en inzicht in verhalen krijgen. We waren van plan om twee keer in de maand dit soort workshops en creatieve technologie in de nieuwe bibliotheek te geven, maar door corona loopt alles anders. Nu bieden we enkele lessen online aan.”

Het beslissende boek

“We betreuren het dat ik niet aan den lijve kan ondervinden wat zij in de praktijk doet. Samen met haar andere collega’s is zij bezig om basisschoolleerlingen aan het lezen te krijgen, digitaal lettervaardig te maken en kennis te laten maken met creatieve technologie. “In de kerkdorpen hebben de scholen een bibliotheek. Dan komen de kinderen makkelijk in aanraking met goede boeken en de stimulerende lessen die we daarbij geven. Een klein gevaar hierbij is dat als het kind op school boeken kan halen, de ouder misschien denkt dat hij niet met zijn kind naar de bibliotheek hoeft. Terwijl het wel heel belangrijk is dat dat gebeurt. Lezen is namelijk niet iets dat alleen dat op school thuishoort, maar ook een ideale vrijetijdsbesteding. Kinderen lezen best veel. Totdat ze een mobiel krijgen. Het gaat erom dat ieder kind leert houden van lezen. Niet voor elk kind wordt het juiste boek gevonden en dat is jammer. Als het beslissende boek eenmaal gevonden is, is het leeshek meestal van de dam. Dat kan een boek uit de Kameleonreeks zijn, maar ook Harry Potter of iets volkomen anders. Wij willen graag dat een kind het juiste boek voor zichzelf vindt en zo veel gaat lezen en daardoor de rest van zijn lezen profijt heeft van zijn goede leesvaardigheid. Want wie veel leest heeft een voorsprong. Je begrijpt dan alles beter. Ook op het internet waar veel fakenews is. Dat leer je dan beter onderscheiden.”

Verdwalen

Als trouwe biebfan wist ik al wel dat er in de bibliotheek meer te halen valt dan alleen boeken. Het is een ontmoetingsplek waar verschillende lijnen samenkomen. Het is een goede zaak dat kinderen mediawijs worden gemaakt. De leeswereld is in de huidige maatschappij groter dan het boek geworden. Al kan er soms ook niks heerlijkers zijn dan te verdwalen tussen twee kaften en je fantasie de vrije loop te laten. Fijn dat de leesmediacoach stimuleert dit te ontdekken!

De afgelopen 10 maanden heeft u via de gemeentepagina’s in de Elna en Groenlose Gids kennis kunnen maken met onze sport- en cultuurcoaches. De komende tijd plaatsen wij iedere week een van de interviews op Samen in Oost Gelre. Wilt u contact met een van de coaches? Kijk dan op de contactpagina.

Bekijk het originele artikel in de Elna.


Terug
naar boven