Terug naar de vorige pagina

4 oktober 2021

De sport- en cultuurcoaches op avontuur – deel 6

De cultuurcoaches en kinderen

‘Door cultuureducatie ontwikkelen kinderen zich tot evenwichtige mensen’

door Rabarbara

We treffen elkaar in de ontmoetingstuin op ‘t Hooiland. Het waait een beetje. Een vriendelijke pandbeheerder biedt ons volkomen onverwacht een kopje koffie aan als we ons gemoedelijk aan de picknicktafels voor De Schoppe gesetteld hebben. We willen thee. Dat is geen probleem. Nathalie Olde Hartmann is combinatiefunctionaris cultuur voor de gemeente Oost Gelre. Zij behartigt de belangen van cultuureducatie via scholen. “Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het stimuleert de creativiteit. Ze gaan op een andere manier denken, worden communicatief vaardiger, leren reflecteren en samenwerken. Door cultuureducatie ontwikkelen kinderen zich tot een evenwichtige mensen.”

Ontwikkeling

“Een voorbeeld van cultuureducatie is de muziekles. De afgelopen tien jaar is deze een onderdeel van het lesprogramma op alle basisscholen in Oost Gelre geweest. In alle groepen vier zijn achttien lessen Algemene Muzikale Vorming gegeven door vakdocenten schoolmuziek van Stichting Boogie Woogie uit Winterswijk. In deze lessen leerden de leerlingen de grondbeginselen van muziek: ritme, liedjes zingen, samen muziek maken. Daarnaast maakten ze kennis met muziekinstrumenten. Er kwamen ook regelmatig muziekverenigingen langs in deze lessen, zodat de instrumenten in het echt gezien konden worden,” vertelt een enthousiaste Nathalie, “In Oost Gelre is er veel aandacht voor muziek en zijn er verschillende subsidieregelingen zoals: Cultuureducatie Met Kwaliteit, Impuls Muziek en Méér Muziek in de Klas Achterhoek. Deze aandacht heeft voor ontwikkeling gezorgd op het gebied van muziek op school. Alle leerkrachten in het basisschoolonderwijs hebben aandacht gekregen om hun deskundigheid te bevorderen zodat ze een betere houvast voor de muziekles hebben. Dat gebeurde door voorbeeldlessen van vakleerkrachten van Boogie Woogie, coaching-on-the-job en de implementatie van de digitale lesmethode 123ZING. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat muziek geen ondergeschoven kindje meer is, maar echt staat als een huis. Iets waar ik best trots op ben.”

Lokaal Cultuur Convenant

“Een aandachtspunt is de structuur binnen de cultuureducatie. Samen met de gemeente en de basisscholen zijn we bezig met het opzetten van een Lokaal Cultuur Convenant. In het Lokaal Cultuur Convenant zijn acht disciplines opgenomen waarmee leerlingen kennis kunnen maken: muziek, drama, beeldende vormgeving, film, literatuur, multimedia, dans en erfgoed. Hierover raken we na de zomer in gesprek met elkaar en werken we gezamenlijk naar een duidelijkere structuur. Daarnaast streef ik er naar dat er voor elk kind gelijke kansen binnen het cultuuronderwijs zijn. Geld moet in deze belangrijke ontwikkeling voor een kind geen belemmerende factor zijn,” legt Nathalie uit.

Vrijelijk uiten

Ik blijf een beetje beduusd achter als Nathalie na een uurtje de tuin verlaat. Er zijn zoveel mooie ontwikkelingen gaande in Oost Gelre op het gebied van cultuur! Ik hoop van harte dat alle kinderen leren zich vrijelijk te uiten in een vorm en op een manier die bij ze past. Dat zorgt ervoor dat ze later meedenkende en flexibele volwassenen worden en misschien net als ik wel leuke stukjes in de krant gaan schrijven! Daar wordt de wereld alleen maar mooier van!

De afgelopen 10 maanden heeft u via de gemeentepagina’s in de Elna en Groenlose Gids kennis kunnen maken met onze sport- en cultuurcoaches. De komende tijd plaatsen wij iedere week een van de interviews op Samen in Oost Gelre. Wilt u contact met een van de coaches? Kijk dan op de contactpagina.

Bekijk het originele artikel in de Elna.


Terug
naar boven