Terug naar de vorige pagina

27 september 2021

De sport- en cultuurcoaches op avontuur – deel 5

Talie Wijlens

‘We voorzien in een behoefte’

door Rabarbara

Het zou een spannend avontuur worden. Lekker schaatsen in Enschede of meedoen aan een proefjeslab en zo wat opsteken over elektriciteit. Talie Wijlens weet genoeg leuks voor jongeren te verzinnen. Alles in de wereld loopt op het moment anders door corona en de tweede lockdown. Dus we spreken elkaar via de laptop. Ieder in ons eigen huis. Talie blijkt ook op beeld een geanimeerd spreker en hij vertelt mij honderduit over zijn rol bij Stichting Prikkelz en over zijn initiatief van een digitaal platform voor Oost Gelre waarop alles van sport- en cultuur te vinden is.

Gat opvullen

“Stichting Prikkelz wil een etalage zijn voor lokale aanbieders in de sport- en cultuursector. Deze aanbieders kunnen op een laagdrempelige manier jongeren laten kennis maken met hun aanbod. Het is mijn taak om deze stichting te ondersteunen,” legt Talie uit. “Het is bedoeld voor jongeren van acht tot  en met twaalf jaar. Normaal gesproken (zonder corona) hebben we een aanbod van ongeveer 25 activiteiten tussen de herfst- en meivakantie. We zijn begonnen in Groenlo en hebben later uitgebreid naar Lichtenvoorde. Het liep in het begin echt storm, ook met kinderen uit de kleine kernen. We voorzien in een behoefte. Er was van alles te doen: schaatsen, golfen, wetenschapslessen, karate, zingen, zeefdrukken, striptekenen. Corona gooide echter roet in het eten. De komende tijd willen we daarom meer digitaal gaan aanbieden. Bijvoorbeeld workshops waarvoor de materialen af te halen zijn. Een heel groot succes is het Nerftournament dat we organiseren. Dit reallife gamen met gekleurde plastic pistolen slaat onder jongeren erg aan. We hebben al zes keer een tournament in de Hamalandhal georganiseerd. Als de coronamaatregelen het toelaten is er op 19 februari weer één. Jongeren kunnen hiervoor zelf een team van vier mensen vormen en zich bij ons opgeven. Prijs: een mooie beker. Waar we bij Prikkelz mee worstelen is het aanbod van vrijwilligers. Het is moeilijk om deze te vinden en behouden. We zijn altijd op zoek naar hulpmoeders en –vaders die ons op vrijdagmiddag tussen 14.00 uur en 17.00 uur willen ondersteunen. Geïnteresseerden kunnen mij altijd mailen.”

Expertise

“Naast dit alles ben ik ook bezig met het digitaal platform voor Oost Gelre waarin al het aanbod van de sport- en cultuurcoaches samenkomt,” vertelt Talie. De sport- en cultuurcoaches hebben veel expertise en willen die graag op een duidelijke en overzichtelijke manier delen met de buitenwereld. Op het moment is het aanbod versnipperd en onvindbaar. Het idee is dat het platform in 2021 klaar is. Daar strijd ik echt voor.”

Glad ijs

Enthousiast geworden denk ik na over de digitale plek waarin alles wat ik bespreek in deze columns samenkomt. Hoe mooi zou het zijn als heel Oost Gelre straks massaal op het digitaal platform gaat kijken! Het liefst zou ik nu alle coaches tegelijk bellen en willen uitnodigen voor een barre, boze maar vooral inspirerende schaatstocht. Zodat we gelijk spijkers met koppen in het koudeijs kunnen slaan. Maar 1) er is geen ijs en 2) alles op zijn tijd. Dus blijf deze columns volgen om op de hoogte te blijven. Ik schrijf mij op glad ijs voor jullie.

De afgelopen 10 maanden heeft u via de gemeentepagina’s in de Elna en Groenlose Gids kennis kunnen maken met onze sport- en cultuurcoaches. De komende tijd plaatsen wij iedere week een van de interviews op Samen in Oost Gelre. Wilt u contact met een van de coaches? Kijk dan op de contactpagina.

Bekijk het originele artikel in de Elna.


Terug
naar boven