Terug naar de vorige pagina

26 mei 2021

Woensdag 2 juni: Informatieavond cursus ‘moestuin’

mensen die werken in een moestuin

Bij een gezonde leefstijl gaat het niet alleen om sporten en bewegen. Ook gezonde voeding, met veel verse groente en fruit is belangrijk. Verse groente uit eigen tuin is niet alleen gezond, maar het smaakt ook erg lekker! Daarom organiseert Derk Huizinga van ‘Eigen moestuin, eigen voorraad’ in samenwerking met de gemeente een cursus over het verbouwen van je eigen groente én over het inmaken en bewaren daarvan.

Cursus groente en fruit verbouwen en inmaken

Tijdens de cursus leert iedereen de basiskennis om zelf een moestuin te beginnen. En hoe je overschotten kunt bewaren voor de winter. Met een kleine, gemakkelijk te onderhouden moestuin krijg je al veel opbrengst. Leuk om je zelfgekozen groente te zaaien en te planten, spannend om te zien hoe alles groeit en om het ten slotte zelf allemaal te oogsten.

Informatieavond: woensdag 2 juni – nabij Kievitstraat 75 in Lichtenvoorde

Ben je benieuwd of de cursus iets voor jou is? Kom dan naar de informatieavond.

Datum / tijd:          woensdag 2 juni, start 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Locatie:                   (einde van de) Kievitstraat, nabij nr. 75, in Lichtenvoorde.

Dit is bij de tijdelijke locatie van Careaz Antoniushove.

Let op: de infoavond vindt plaats in de openlucht, er zijn geen zitplaatsen, geen koffie/thee en er is geen toiletvoorziening. Op de informatieavond houden we ons aan de 1,5 meter afstandsmaatregel. En bent u verkouden of heeft u koorts? Dan blijft u natuurlijk thuis.

De cursus zelf bestaat uit 5 bijeenkomsten

  • 3 werkbijeenkomsten moestuin aanleggen op
  • 17 juni, 28 juni en 1 september (’s avonds)
  • 1 workshop groente conserveren in de nazomer
  • 1 workshop fruit conserveren in de nazomer

De data van de 2 workshops worden in overleg met de deelnemers afgesproken.

Aanmelden verplicht

Door de coronamaatregelen zijn er slechts 30 plaatsen beschikbaar voor de informatieavond. U moet zich dan ook vooraf aanmelden. Aan het eind van de informatieavond kunt u zich al dan niet aanmelden voor de moestuincursus. Dan hoort u ook wáár in Lichtenvoorde de cursus wordt gehouden. Het maximum aantal deelnemers voor de cursus is 20.

Kosten

Dankzij een bijdrage van de gemeente zijn de kosten voor de cursus beperkt tot € 75,00 per persoon voor 5 bijeenkomsten van 2,5 uur. Dit is inclusief zaaigoed,  plantgoed, hand outs en kookfaciliteiten.

Biologisch tuinieren en biodiversiteit

Derk Huizinga, die zelf werkzaam is in de moestuin van kasteel Hackfort in Vorden, verzorgt de cursus. Hij leert hoe je zaait en plant en vertelt over biologisch tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen. Ook besteedt hij de nodige aandacht aan biodiversiteit. Biodiversiteit zorgt voor evenwicht, evenwicht zorgt ervoor dat er veel minder ziektes en plagen ontstaan. Alle theorie wordt meteen in praktijk gebracht, zodat deelnemers niet alleen kennis opdoen maar ook ervaring.

Overschotten conserveren

In een moestuin ontstaan altijd overschotten. Wat doe je daar dan mee? In de workshop groente conserveren reikt Derk je allerlei manieren aan om groente in te maken, zoals wecken, fermenteren, zoetzuur en chutneys maken. Ook voor fruit bestaan allerlei bewaartechnieken, waaronder konfijten en pasteuriseren. Zo kun je in de winter lekker genieten van de overvloed aan producten uit de zomer. En hoef je dus nooit meer voedsel weg te gooien.


Terug
naar boven