Terug naar de vorige pagina

19 april 2021

“Een fantastisch initiatief, mijn moeder geniet er enorm van”

Mevrouw Heersink en vrijwilligster Sophie

Een laagdrempelig voorziening voor inwoners van Oost Gelre die te maken hebben met beginnende dementie. Een indicatie is niet nodig en deelname is geheel vrijblijvend. Dat is de Dorpskamer 2.0 in Den Diek.

“Er zijn altijd twee beroepskrachten én een ervaringsdeskundige aanwezig”, vertelt Ceril Katuin van de Dorpskamer. “Het is voor mensen met beginnende dementie ontzettend belangrijk om te blijven meebewegen. Wij stimuleren ze mee te doen aan verschillende activiteiten én, belangrijker nog, we hebben oprechte aandacht voor deze mensen.” De Dorpskamer 2.0 biedt uiteraard ook ondersteuning voor de mantelzorgers. “En dat is vaak hard nodig. Het valt niet mee om voor een dementerende ouder te zorgen. Wij nemen die zorg graag één of twee dagdelen in de week uit handen.”

Een fijne (tussen)oplossing

Een van de vaste deelnemers aan de Dorpskamer 2.0 is de 88-jarige mevrouw Heersink uit Lichtenvoorde. Dochter Christel Mokkink vertelt: “Het kortetermijngeheugen van mijn moeder gaat achteruit en ze is ook slecht ter been. Ze komt, zeker in deze coronatijd, nauwelijks buiten de deur. Ze woont nog zelfstandig en staat op de wachtlijst voor de dagbesteding. De Dorpskamer is een hele fijne tussenoplossing.”

Levenslust

De familie kwam via het Sociaal Team in contact met de Dorpskamer 2.0. “Omdat mijn moeder niet of nauwelijks kan lopen, wordt ze thuis opgehaald door de vrijwilligers. Het zijn allemaal ontzettend lieve mensen en mijn moeder heeft het daar heel fijn. Ze heeft het ook echt nodig. Ik merk het echt als ze er weer een dagdeel geweest is; dan heeft ze weer wat meer levenslust. Ze is er bezig met kaartjes maken en andere actieve dingen. Eigen initiatief heeft ze helaas niet meer, maar bij de Dorpskamer is ze toch weer met dingen bezig. En dat doet haar goed”, zegt Christel. “De vrijwilligers en de beroepskrachten zijn allemaal hun gewicht in goud waard.”

Vertrouwd

De mensen van de Dorpskamer merken dat bezoekers in het begin wel een drempel over moeten. “We proberen de mensen echt te motiveren om mee te gaan of hier te komen. Als ze de drempel eenmaal over zijn, genieten ze er echt van. Wij bieden nu ook de mogelijkheid om eventuele toekomstige bezoekers een eerste keer in de eigen vertrouwde omgeving te ontmoeten”, legt Ceril uit. “Dit doen we met de ‘Kracht van de Herinnering van Muziek’ met Monique. Een hele bijzondere manier om, middels muziek, een reis te maken van Nu naar Toen en weer terug.”

Loop gerust binnen

Kent u iemand met beginnende dementie? Wijs hem, haar, of de mantelzorgers dan eens op de mogelijkheden bij Dorpskamer 2.0. Bent u na het lezen nieuwsgierig geworden? Loop dan gerust eens binnen tijdens openingstijden. De Dorpskamer 2.0 is er elke dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur en elke donderdag van 11.00 tot 15.00 uur bij Den Diek aan de Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Heeft u vragen? Mail naar Ceril Katuin via c.katuin@stadskamer.com of bel naar 06 – 13 40 77 76.


Terug
naar boven