Terug naar de vorige pagina

7 mei 2020

Mevrouw zorgt al jaren voor haar partner met dementie

De zorg voor iemand met dementie verandert in de loop van de tijd. Gedurende het ziekteverloop komen er meer klachten en worden de klachten ernstiger. Als jij de zorg hebt voor je dementerende partner thuis, dan wordt dat ook steeds zwaarder. Soms ongemerkt totdat je ineens merkt dat je moe bent, of het niet meer aankunt. Dan kan opname van je partner in een verpleeghuis onvermijdelijk zijn.

Zo ging het ook met mevrouw (83 jaar). Sinds december vorig jaar woont haar man in een verpleeghuis omdat het thuis niet meer ging. Ze had daar veel verdriet om, maar het was onvermijdelijk. Daardoor zijn haar (mantel)zorgtaken anders geworden. Dagelijks, soms 2 keer per dag, bezoekt ze haar man in het verpleeghuis. Ze is actief betrokken bij de zorg voor haar man en doet daarin wat ze wil en kan. Zo heeft ze een nieuw ritme in haar dagelijks leven gevonden.

Niet meer op bezoek mogen…

Wanneer mantelzorgconsulent Ingrid haar aan de telefoon heeft, is ze erg verdrietig. Ook zij mag niet meer op bezoek bij haar man en moet haar dagen anders invullen. Ze vindt het fijn om haar hart te kunnen luchten. “Ik had nooit gedacht dat ik me eenzaam zou voelen”, geeft ze aan. “Maar ook mij overkomt het. Want nu ik niet meer naar mijn man kan, kost het me moeite om weer andere bezigheden te bedenken. Normaal ben ik best een bezige bij en heb ik ook bezigheden buiten de deur. Maar alles is nu stopgezet en dat valt me heel zwaar!”

Contact met mantelzorgconsulent

Ingrid neemt de tijd om naar haar te luisteren en al pratend reikt ze dingen aan waar mevrouw haar tijd misschien mee kan vullen. Ook wordt afgesproken dat Ingrid volgende week nog een keer belt om even bij te praten.

Bel met VIT-hulp bij mantelzorg

Wil jij ook praten over de dingen waar je tegenaan loopt nu alles anders is? Heb jij iemand nodig die eens meedenkt over de zaken waar je tegenaan loopt in de dagelijkse zorg die jij hebt voor iemand in je omgeving? Bel ons: telefoon (0544) 82 00 00, elke werkdag tussen 9.00 – 15.00 uur en op dinsdag- en donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur.


Terug
naar boven