Terug naar de vorige pagina

11 februari 2020

Het is een perfecte match: vrijwilligster Els en cliënte mevrouw Ressing

Vrijwilligster Els en cliënte mevrouw Ressing

Negentig jaar is ze, mevrouw Agnes Ressing uit Lievelde, en langzaam gaat haar (mentale) gezondheid achteruit. Elf jaar geleden overleed haar echtgenoot en sindsdien woont ze alleen in de kern van Lievelde. Mevrouw Ressing heeft vier kinderen van wie er helaas één is overleden. Haar zoon woont ook in Lievelde maar haar dochters wonen in Lochem en Enschede.

Met hulp van onder andere thuiszorg, Tafeltje Dekje en een persoonlijk veiligheidsplan met sensoren en alarmering van Leef Samen kan mevrouw Ressing in haar huis blijven wonen. Twee dagen in de week gaat mevrouw naar zorgboerderij Bergensteijn in Vragender. De familie Ressing is blij met alle hulp, maar vooral met de hulp van vrijwilligster Els Milder van VIT-hulp bij mantelzorg.

Wandelen of een ijsje eten

“Ik krijg veel bezoek hoor”, vertelt mevrouw Ressing enthousiast. “Vooral de kleinkinderen komen graag en ik ga zelf ook elke week bij mijn kleindochter Lotte op bezoek. Ik wil graag hier blijven wonen, ik heb zo’n fijne buurt. Het gaat nog best. En elke veertien dagen komt Els, dat vind ik geweldig!” Met Els gaat mevrouw Ressing wandelen of met de auto naar Duitsland om een ijsje te eten. Ook neemt Els haar vaak mee om een vriendin te bezoeken en naar de kerkdienst in het verzorgingshuis te gaan.

Els hoort bij de familie

Voor dochter Lidy is het een hele geruststelling dat Els er is. “Els kent inmiddels de hele familiegeschiedenis en voelt haarfijn aan wanneer het iets minder gaat met moeder. Ze hoort inmiddels echt bij de familie.” Voor Els voelt dat ook zo, vertelt ze: “Oh zeker, ik voel me heel erg gewaardeerd door de familie. Maar, en dat is misschien gek om te zeggen, ik doe het ook voor mezelf. Ik vind het echt een verrijking van mijn leven. Ik kom uit de zorg en heb bij Careaz mensen met dementie begeleid. Dat wilde ik graag blijven doen. Ik heb twee vaste cliënten en ben daarnaast ook coördinator bij VIT.”

Een bijzondere band

De band tussen Els en mevrouw Ressing is mooi om te zien. “Ja, we lachen heel wat af samen. Mevrouw heeft echt humor. Ik kan hier zo van genieten”, vertelt Els. En dat is wederzijds, zegt mevrouw Ressing. “Ik vind het prachtig als Els er is, we gaan samen graag op pad. Els weet precies wat ik leuk vind. Ze kent ook mijn kinderen en kleinkinderen, ik vind het zo mooi dat ik dat allemaal nog meemaak.” Ook bij de zorgboerderij heeft mevrouw Ressing het naar haar zin. “Dat is fijn daar, een heel gezellig clubje. Ik pas er mooi tussen. Ik ga er twee hele dagen per week naartoe en ik blijf daar ook eten.”

Extra paar ogen

Het is een perfecte match: vrijwilligster Els en cliënte mevrouw Ressing. “Ik kan het iedereen aanraden om vrijwilliger te worden”, zegt Els, “het voelt gewoon heel goed om iets voor een ander te kunnen betekenen.” Ook de dochter van mevrouw Ressing is als mantelzorger blij met de hulp van VIT: “Het is toch weer een paar extra ogen die onze moeder in de gaten houdt. Als Els er is, weet ik zeker dat moeder het naar haar zin heeft. Wij kunnen als kinderen helaas niet alle dagen bij haar zijn, de hulp van Els is fantastisch; voor moeder, maar ook voor ons.”

Wilt u weten wat u kunt betekenen voor mantelzorgers en hun naasten?

Heeft u belangstelling om als vrijwilliger een paar uurtjes per week iets te betekenen voor een ander? Neem dan contact op met VIT-hulp bij mantelzorg. Dat kan via telefoonnummer (0544) 82 00 00 (werkdagen van 09.00 – 15.00 uur) of e-mail naar info@vithulpbijmantelzorg.nl. Elke dinsdag van 09.00 tot 10.30 uur is er een gratis inloopspreekuur bij VIT, aan de Varsseveldseweg 5 in Lichtenvoorde. U bent hier van harte welkom.


Terug
naar boven