Terug naar de vorige pagina

3 juli 2019

Hoe help jij jouw kind de zomer door zonder drank en tabak?

Logo NIX 18

De zomer is voor veel jongeren een prachtige tijd. Feestjes, festivals, evenementen of samen met vrienden op vakantie. Tegelijkertijd liggen er vaak verleidingen op de loer. Dat maakt het voor veel ouders ook een spannende tijd. Hoe gaat jouw kind om met drank, drugs en tabak als jij er niet bij bent? En wat kun je doen om jouw kind hierbij te helpen?

Waarom is de afspraak ‘NIX 18’ zo belangrijk?

De hersenen van kinderen zijn extra kwetsbaar voor alcohol en tabak. Hoe jonger je begint met drinken, hoe groter de kans op verslavingsproblemen op latere leeftijd. En als kinderen zien dat anderen roken, is de kans groter dat ze zelf ook gaan roken. Zowel drinken als roken vergroten de kans op allerlei vormen van kanker. Daarnaast nemen door alcohol remmingen af, waardoor jongeren sneller over hun grenzen gaan. Ze krijgen dan eerder te maken met agressie, geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Tips

  • Spreek van tevoren af dat jouw kind tijdens het feest, festival of op vakantie geen alcohol drinkt en niet rookt. Uit onderzoek blijkt dat dit veel helpt. Kinderen nemen meer van je aan dan je denkt!
  • Heeft je kind toch gedronken of gerookt? Bespreek dit dan op een rustig moment. Geef duidelijk aan dat jij niet wilt dat je kind alcohol drinkt of rookt. Leg ook uit waarom je deze regel hebt
  • Blijf consequent en maak geen uitzonderingen. Dat voorkomt discussies als ‘de vorige keer mocht het wel, waarom mag het nu dan niet?’.
  • Beloon je kind als het zich aan de afspraak houdt.

Kijk op www.nix18.nl voor meer tips, filmpjes en oefeningen.


Terug
naar boven