Terug naar de vorige pagina

26 juni 2019

Mantelzorger mevrouw Migo: ‘Dit geeft een veilig gevoel’

Meneer en mevrouw Migo

De gemeente Oost Gelre biedt de mogelijkheid om één jaar lang gratis deel te nemen aan het project Leefsamen. Een project om langer en veiliger thuis te blijven, zonder dat u daar zelf iets voor hoeft te doen. Leefsamen is een systeem dat automatisch contactpersonen alarmeert. Het systeem bestaat uit rook- en brandmelders, paniekknoppen, inactiviteitsmelders, en deur- en raammelders.

De familie Migo uit Lichtenvoorde is één van de elf huishoudens in Oost Gelre die het systeem al sinds oktober 2018 gebruiken. Meneer Migo (77) heeft Alzheimer en mevrouw Migo (72) is mantelzorger voor haar man. “In 2015 kreeg hij de officiële diagnose. Sinds 2012 had ik al het gevoel dat er iets niet klopte”, vertelt mevrouw Migo. “De gemeente heeft contact met ons opgenomen over deze proef. Onze jongste zoon is contactpersoon voor de alarmeringen. Hij kan, indien nodig, andere personen inschakelen.”

Installatie van melders stelde niets voor

De installatie van de melders stelde niets voor, zo zegt mevrouw. “Ik kan op mijn tablet zien welke melders ingeschakeld zijn. Wij hebben onder andere de inactiviteitsmelder. Deze sensor registreert of er beweging is in de woning. Als er langer dan het ingestelde aantal uren geen beweging is, krijgt mijn zoon een melding.” De familie Migo moest nog wel zoeken naar een geschikte plek voor de sensor. “We hebben een vrij grote hond en die loopt natuurlijk ook heen en weer. De sensor moest dus iets hoger geplaatst worden.”

Mensen weten van zijn ziekte

De woning van de familie heeft ook een signaleringsmelder bij de voordeur én de garagedeur. “Dat is vooral bedoeld voor ongeplande uitstapjes van mijn man.” Meneer Migo loopt elke dag met de hond en dat gaat gelukkig heel goed. “Hij heeft een vaste route en is, samen met de hond, een bekend gezicht in de buurt. Mensen weten van zijn ziekte, daar zijn we heel open in.”

Goed contact

De familie Migo is blij met de inzet van de gemeente. “De mensen van de gemeente zijn heel makkelijk te benaderen en we hebben goed contact. Een vrijwillige woonconsulent van het Sociaal Team kijkt bijvoorbeeld ook of je huis seniorproof is. Zo hebben wij subsidie gekregen om de badkamer aan te passen. VIT-hulp bij mantelzorg is ook een fantastische organisatie. Ze organiseren van alles voor de mantelzorgers. Daar maak ik regelmatig gebruik van. Ook bezoek ik af en toe het Alzheimer Café van Careaz bij de Antoniushove.”

‘Het geeft echt een veilig gevoel’

Mevrouw Migo wil zeker verder met het project Leefsamen. “Het geeft echt een veilig gevoel. Mijn man merkt niets van de apparatuur. Ik wil mensen echt aanraden om er in elk geval over na te denken als je nog niets geregeld hebt. Wij willen allebei graag dat mijn man thuis blijft wonen en op deze manier kan dat. Het is heel gemakkelijk. Je hoeft er niet altijd meer bij na te denken. Het is een fijn gevoel dat het geregeld is.”

Meer informatie

Voor meer informatie over het project Leefsamen kunt u contact opnemen met het Sociaal Team. Zij zijn bereikbaar via (0544) 39 36 16 of via e-mail: sociaalteam@oostgelre.nl.


Terug
naar boven