Terug naar de vorige pagina

24 mei 2019

Landelijke actie ‘NIXzonderID’ op 23 mei van start

Van 23 mei tot 3 juni is de landelijke actie ‘NIXzonderID’. Deze periode vragen we in de gemeente Oost Gelre jongeren hun identiteitsbewijs (ID) alvast klaar te houden als zij drank of sigaretten kopen. Ook roepen we verstrekkers op om de leeftijdscheck te doen bij alle jongeren die alcohol of tabak willen kopen. Want NIX doen we samen!

Verstrekkers van alcohol mogen geen alcohol of tabak verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. In de praktijk is het echter vaak lastig om de leeftijdscheck te doen. Jongeren zien er ‘ouder’ uit. De kassière vindt het moeilijk om te vragen. Of het wordt ‘vergeten’. Dit kan beter!

Pas als het laten zien van een ID normaal is en jongeren ook écht niks meekrijgen als ze jonger zijn dan 18 is NIX18 helemaal succesvol.

Ouders zijn belangrijk!

Veel ouders denken dat het beter is dat hun zoon of dochter thuis alcohol drinkt dan buiten de deur. Maar niks is minder waar. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die thuis leren drinken uiteindelijk meer gaan drinken dan jongeren die dat thuis niet deden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jongeren het normaal vinden dat ouders regels stellen over roken en drinken. Het resultaat: kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcohol en roken, drinken of roken pas op latere leeftijd (of beginnen er helemaal niet aan!). Jongeren onder de 18 moeten beschermd worden tegen de schadelijke effecten van alcohol en tabak. Dat is een zaak van ons allemaal.


Terug
naar boven