Terug naar de vorige pagina

31 oktober 2018

Familie Elbers ervaart Oost Gelre als dementievriendelijke gemeente

‘Er wordt veel gedaan voor mantelzorgers’

Dementie, een verzamelnaam voor ziektes waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Eén op de vijf mensen krijgt dementie, bij vrouwen is dat zelfs één op de drie. Nederland telt nu ruim 270.000 mensen met dementie en dat aantal zal alleen maar groeien. De verwachting is dat in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie.

De gemeente Oost Gelre wil graag een ‘dementievriendelijke gemeente’ zijn en heeft daarom een werkgroep opgericht. Hierin zijn Alzheimer Nederland, Buurtzorg, Careaz, de gemeente Oost Gelre, Netwerk Dementie Oost Achterhoek, Praktijkondersteuners huisartsen, Sensire, Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, én VIT-hulp bij mantelzorg vertegenwoordigd. Hoe ervaren de inwoners van onze gemeente die met dementie te maken hebben, het wonen in Oost Gelre?

De diagnose

Het echtpaar Elbers kwam 53 jaar geleden vanuit Brabant naar Lichtenvoorde. “Ik kon hier bij Koninklijke Hulshof aan de slag als algemeen technisch bedrijfsleider”, vertelt meneer. “Ik kom uit een familie van leerlooiers, maar heb zelf scheikunde gestudeerd. Uiteindelijk bleek dit de ideale combinatie voor mij.” Het echtpaar heeft twee kinderen die toevallig allebei in Brabant wonen. Het leven ging z’n gangetje totdat meneer de diagnose kreeg. “Ik kan me herinneren dat mijn moeder ook Alzheimer had en hoe erg ik dat toen vond. Bij mij is het ontdekt toen de vriendin van mijn kleinzoon zei dat mijn gedrag steeds meer op dat van haar oma ging lijken. Via de huisarts, daarna de neuroloog en uiteindelijk een onderzoek in VUmc Amsterdam kwam de diagnose; Alzheimer. Ik weet dat dat ik veranderd ben. Ik maak tegenwoordig van kleine dingen een probleem en ik ben erg emotioneel. Het is een rotziekte en je weet dat het alleen maar erger gaat worden. Ik vind het vooral erg voor mijn vrouw dat ik nu zo ben. Zij is mijn grote liefde en dat gevoel is gelukkig niet veranderd.” Mevrouw lacht: “Dat zegt ie nu wel honderd keer per dag.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding

dhr. Wim Elbers

Dhr. Elbers

De zorg

De diagnose brengt een grote verandering in het leven van de familie Elbers. Mevrouw heeft de zorg voor haar man op zich genomen en is blij met de ondersteuning van VIT. “Via VIT krijg ik als mantelzorger regelmatig uitnodigingen voor bijvoorbeeld een high tea of zelfs een weekendje weg. Dat vind ik geweldig. De zorg voor een partner met dementie is erg intensief en het is fijn dat er ook aan de mantelzorger gedacht wordt.” Dat de kinderen ver weg wonen, vindt meneer verdrietig. “Dat is soms wel moeilijk in deze situatie. We hebben ook twee kleinkinderen en die wil ik natuurlijk zo vaak mogelijk zien. Ik vind het moeilijk dat de zorg voor mij nu helemaal op mijn vrouw terecht komt.” Mevrouw vertelt dat het leven wel is veranderd na de diagnose. “Mijn man vraagt vaak hetzelfde en heeft veel minder energie; hij slaapt veel. Ik heb me veel dingen moeten aanleren die mijn man altijd deed, maar wat nu niet meer lukt. Zoals de administratie op de computer. Ook mag hij, in verband met zijn medicijnen, niet meer rijden. Ik breng en haal hem nu altijd.” Elke woensdag gaat meneer biljarten bij De Treffer. Zijn biljartvrienden weten van zijn ziekte, zo vertelt hij. “Jazeker, ik ben daar heel open over. Ze weten het en ze houden er rekening mee. Ik ben ook een keer naar het Alzheimer Café geweest bij de Antoniushove. Daar heb ik mijn verhaal kunnen doen. Het was confronterend, want ik ben nog te goed bij en dat bedoel ik helemaal niet vervelend. Als ik straks verder achteruit ga, ga ik er wellicht wel weer naartoe.”

Een vaste dagindeling

Over de verzorging en het wonen is meneer heel duidelijk. “Ik wil niet weg bij mijn vrouw en ik wil graag thuis blijven wonen. Ik kan nog veel, ik weet de weg hier in huis en ik voel me hier prettig.” Het echtpaar heeft een vaste indeling van de dag. “Dat moet wel”, vertelt mevrouw, “daar voelt mijn man zich het beste bij. Inmiddels hebben we ons aangemeld voor de dagopvang bij de Antoniushove voor één dag in de week. Dan heb ik even tijd voor mezelf, dat is soms hard nodig. Een paar weken geleden ben ik samen met onze dochter naar de startbijeenkomst van de pilot ‘Langer veilig thuis wonen’ geweest. De domotica wordt binnenkort thuis geïnstalleerd.  Zolang het kan, wil ik mijn man bij me houden.”

VIT-hulp bij mantelzorg

Bent u ook mantelzorger en woont u in de gemeente Oost Gelre? Dan kan VIT-hulp bij mantelzorg u gratis ondersteunen. Dat gebeurt op verschillende manieren; advies en begeleiding, cursussen, uitjes, informatie, inzet van een vrijwilliger en mantelzorgbijeenkomsten. U kunt elke dinsdagochtend van 9.00 tot 11.00 met uw vragen terecht bij het spreekuur mantelzorg. Dit is bij het Wmo-loket in het gemeentehuis aan de Varsseveldseweg 2 in Lichtenvoorde. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Wilt u liever direct contact? Bel dan met de helpdesk op nummer (0544) 82 00 00.


Terug
naar boven